Biografie

Erwin Franceus werd geboren op 17/09/1954 als zoon van Kamiel Franceus (CAM COLE) en Liliane Lippens. Hij groeide op in d'hofkens aan de Zakkaai te Geraardsbergen. Ondertussen gehuwd en 4 kinderen.

Studies

Na zijn lagere en middelbare school (humaniora Latijns-Grieks) aan het Koninklijk Atheneum te Geraardsbergen, studeerde hij verder aan de Rijksuniversiteit te Gent.
In 1977 behaalde hij met onderscheiding het diploma van Licentiaat in de Klinische- en Ontwikkelingspsychologie.

Vele jaren later had hij opnieuw zin om te studeren en keerde terug naar de universiteit van Gent. Hij combineerde zijn druk beroeps- & politiek leven met zijn universiteitsstudies en behaalde in 1991 aan de RUG met grote onderscheiding het diploma van licentiaat in de Criminologie.

In 2010 sloeg hij opnieuw aan het studeren. Hij koos voor de interuniversitaire opleiding 'tabakologie' die tijdens het academiejaar 2010-2011 werd ingericht aan de Vrije Universiteit Brussel. In juni 2011 behaalde hij de grootste onderscheiding en werd aldus erkend tabakoloog.

In 2017 volgde hij aan de Belgische Hypnose school met succes diverse opleidingen in de hypnotherapie.

Beroep

Aanvankelijk koos hij voor het lesgeven in zijn vertrouwde Koninklijk Atheneum en later aan de Hoge school voor para-medische beroepen.

Zijn bijzondere interesse voor de gezondheids-, gezins-, en gehandicaptenzorg resulteerde evenwel reeds in 1978 in de oprichting van het revalidatiecentrum HORIZON. In 1980 werd een tweede afdeling geopend: het Spraak-, taal-, leer- en gehoor Centrum.
In 2010 fuseerden beide afdelingen tot het Centrum voor Ambulante Revalidatie Horizon. Ondertussen werden reeds duizenden cliënten in dit centrum behandeld en geeft Horizon aan ongeveer 60 medewerkers werk.

Tot vandaag behoort dit centrum tot één van de toonaangevende & modernste centra in zijn specialiteit in Vlaanderen.

Naast het CAR Horizon werd ook de Kim vzw. opgericht. Dit centrum bestaat enerzijds uit een Hoorcentrum en anderzijds uit een behandelingscentrum met psychologen en logopedisten. Je kan er dus terecht met hoor-, psychologische- en/of logopedische problemen.

Zijn politieke overtuiging resulteerde in verschillende mandaten die hij steeds met volle overtuiging uitoefende. Vanaf 1983 zit hij ononderbroken in de gemeenteraad van Geraardsbergen. In 1995 werd hij schepen van onderwijs, sociale zaken, huisvesting, bevolking, burgerlijke stand en toezicht op het OCMW. Hij werkte actief mee aan de fusie tussen de ziekenhuizen Aalst, Wetteren en Geraardsbergen.

In 2001 werd hij voorzitter van het OCMW te Geraardsbergen, een taak die hij met verve combineerde met het ASZ ondervoorzitterschap.

Sinds januari 2007 werd hij opnieuw verkozen als schepen. Zijn beleidsdomeinen omvatten dit keer (kunst)onderwijs, huisvesting, tewerkstelling en stadskernherwaardering. In 2013 werd hij schepen van openbare werken, mobiliteit en stadspatrimonium.

Op 01/02/2018 gaf hij zijn mandaat als schepen terug aan de partij maar bleef op verzoek van de burgemeester nog tot eind 2018 zetelen als gemeenteraadslid. Sindsdien heeft hij de actieve politiek vaarwel gezegd.

Hij is gekend & werd gewaardeerd voor zijn dossierkennis en management.

In 2007 ging hij onder meer op verkenning in de vastgoedsector en wou ook daar op een ernstige basis kennis verwerven. Hij deed zijn aanvraag bij het Beroeps Instituut voor Vastgoedmakelaars en na de nodige kwalificatieproeven en stage werd hij sinds augustus 2008 aanvaard als erkend vastgoedmakelaar met het BIV erkenningsnummer 504.334

Mede in dat kader lag hij aan de basis van de oprichting in 2007 van de Enjoy & Fun Group bvba. Deze (familie)groep richt zich op 4 peilers: leven in de zon (vastgoed in het buitenland), je leven onder controle (diverse opleidingen & trainingen), kunstig leven met inhoud (culturele evenementen) en leven met de wereld (uitgestippelde reizen).
Vanaf 2008 zal Erwin aan de leiding staan van deze nieuwe organisatie.